Hur fungerar en VPN?

När du går online gör du det via din Internetleverantör – ditt hem eller mobil eller leverantören av det wi-Fi-nätverk som du är ansluten till. Var och en av dessa leverantörer har sin egen unika kod (en IP-adress bestående av siffror), tack vare vilken Internet “vet” var du ansluter från. Om du är i Sverige och inloggad via en Svensk leverantör, vet Internet att du loggade in från en rysk IP-adress.

Så, till exempel, begränsar vissa webbplatser geografin för åtkomst till dessa IP-adresser. Endast de som går in i en viss regions IP är tillåtna. Och här är en viktig punkt (som vi behöver förstå Smart-TV): på Internet spelar din fysiska plats ingen roll. Om du kan simulera ett besök från en IP-adress i ett annat land får du tillgång till den här webbplatsen. Denna stora VPN hjälper dig att simulera ett samtal från ett annat land.

Det är inte viktigt för oss att gå in på detaljer om hur allt detta fungerar tekniskt, även för att börja använda en VPN. Generellt sett ser det ut så här: du får tillgång till Internet via en VPN och all din internettrafik dirigeras via en server i ett annat land. Därför verkar du för Internet ha kommit från den andra servern, vilket betyder från ett annat land. En VPN är i huvudsak din gateway till världen av Internet, som döljer din riktiga leverantör av Dreamfilms.se och tilldelar dig en ny.

Således kan de webbplatser och tjänster som du besöker inte se var du kom ifrån, vem din ursprungliga Internetleverantör är, de tror att din leverantör är den genom vilken VPN tog dig till den här webbplatsen. Detta bidrar till att kringgå låset. Om en webbplats är blockerad i Sverige, låtsas du med hjälp av en VPN att du inte är från Sverige alls, men säger från Tyskland. Och det är allt, webbplatsen fungerar perfekt för dig.

vad som är viktigt, du kommer också att ha tillgång till alla andra (blockerade) webbplatser. faktum är att all din Internet-anslutning nu kommer att gå igenom en vpn, och du kommer att använda internet i samma läge. Det betyder att du inte behöver ständigt tänka på om du ska slå på eller stänga av VPN nu, Du kan hålla den på hela tiden.

Min VPN-klient har en lista över servrar med flera dussin länder. så jag kan välja “genom vilket land det ansluter”. Ibland är det väldigt bekvämt, till exempel när jag tittar på youtube Från min telefon väljer jag några Albanien, då visar youtube mig mycket mindre reklam (än om jag går på vanligt sätt och ser massor av indonesiska annonser). Eller till exempel, om jag vill gå till Roxy-webbplatsen, i Indonesien överförs jag automatiskt till den lokala webbplatsen och jag kan inte gå till Roxy-webbplatsen i Amerika. men om du väljer Amerika i vpn, så kommer jag automatiskt till den amerikanska roxy.

Förresten, om du vill ladda ner ett program till din telefon som inte är tillgängligt i ditt land (till exempel Telegram, som kommer att blockeras), kan du göra det via en VPN. Jag brukade ladda ner några program som bara är tillgängliga för den amerikanska marknaden.